15-19 квітня 2024 року відбулася міжнародна кредитна мобільність науково-педагогічних працівників Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка в Католицькому університеті в Ружомберку (м. Ружомберок, Словаччина) у межах Програми ЄС Еразмус+ за напрямком КА 171. Кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри англійської мови Оксана Галайбіда взяла участь у міжнародній кредитній мобільності у формі викладання; кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри германських мов і зарубіжної літератури Ольга Шаповал – у формі стажування.

Після перших днів ознайомлення з містом та університетом розпочалась практична частина візиту. За планом кредитної мобільності доцент Оксана Галайбіда (мобільність у формі викладання) провела лекції з граматичних аспектів стилістики англійської мови для здобувачів вищої освіти словацького університету. Зрозуміле пояснення складних граматичних конструкцій, інтерактивне подання матеріалу, цікавий роздатковий матеріал захопили слухачів, які активно долучалися до виконання вправ і практичних завдань.

Доцент Ольга Шаповал (мобільність у формі стажування) відвідала низку лекцій і семінарів із дисциплін літературознавчого циклу, на яких мала змогу не лише ознайомитись із методами та технологіями викладання в європейському університеті, а й взяти участь у дискусіях і обговоренні проєктів, представлених студентами навчального курсу «British Literature» доцентки Катарини Лабудової (Katarína Labudová, PhD). Доцент Лабудова є дослідницею творчості Маргарет Етвуд, авторкою низки наукових праць, зокрема монографій, які досліджують доробок канадської письменниці.

Незабутні враження від зустрічі з доценткою Габріелою Ройс (Gabriella Reuss, PhD), яка ознайомила зі своєю методикою зацікавлення студентів читанням й аналізом художніх текстів, популяризації театрального мистецтва, використанням ШІ на заняттях.

Надзвичайно інформативною була бесіда із завідувачем кафедри англійської мови і літератури доцентом Йелою Кехое (Jela Kehoe, PhD), яка розповіла про освітні програми кафедри, описала підготовку студентів до проходження педагогічної практики, форми атестації, специфіку працевлаштування випускників.

Викладання в словацькому університеті є студентоцентрованим, спрямованим на індивідуалізацію навчання та задоволення освітніх потреб здобувачів.

Учасникам академічної мобільності пощастило не тільки побачити як студенти Католицького університету навчаються, але і як вони відпочивають. Мали змогу спостерігати за проведенням «Студентських народних забав», на яких здобувачі, усі в національних костюмах, співали, проводили конкурси і, звичайно, танцювали, танцювали, танцювали запальні народні танці.

Надзвичайно приємними були зустрічі зі здобувачами вищої освіти Огієнкового університету Христиною Барчук (Освітня програма «Середня освіта (Мова і література (англійська, німецька)» і Нікою Ковальською (Освітня програма «Англійська мова і література»), які навчаються в цьому семестрі за програмою міжнародної академічної мобільності Еразмус+ у Католицькому університеті в Ружомберку. Студентки сповнені вражень від навчання, набувають досвід перебування в іншій країні, ознайомлюються з національними звичаями та традиціями європейських країн.

Вивчення досвіду викладачів європейського університету, безумовно, сприятиме підвищенню якості викладання навчальних дисциплін освітніх програм факультету іноземної філології.

Тримаємо міжнародний стрій задля Перемоги! 

Викладачі факультету іноземної філології взяли участь у Програмі ЄС Еразмус+